Vakantiedromen van het Bennekomse boertje…
Over de kunstenaar
In de Dorpsstraat in Bennekom staat sinds 1993 een bronzen beeld van een Bennekoms boertje, genaamd Aart van Bennekom. Het beeld is een cadeau van de Rotaryclub Bennekom. Het is gemaakt door beeldhouwer Adri de Waard, (1923-2011), zelf lid van deze Rotary. Het Bennekomse boertje is een herinnering aan de tram Bello die tussen 1882 en 1968 door Bennekom reed.
Opdracht
Het Bennekomse boertje staat al jaren te wachten op de tram. Kennelijk is hij onderweg ergens naar toe. Maar waar zou het Bennekomse boertje naar toe willen? Verzin de ideale vakantiebestemming voor het Bennekomse boertje! Neem de kopie van het Bennekomse boertje en teken voor hem een mooie omgeving. Op het strand, in de stad, in een bos of een fantasie-omgeving, wat jij leuk vindt!
Nodig
Kleurkopie van het Bennekomse boertje uit de cadeau-pakket, kleurpotloden, stiften of verf.







Marionet, geïnspireerd op Jim Henson
Over de kunstenaar
Jim Henson (1936-1990) was een Amerikaanse poppenspeler, producent en regisseur. Hij werd vooral bekend als de bedenker van de Muppetshow en Sesamstraat. Eén van zijn eerste creaties was Kermit de Kikker. Kermit de Kikker is een handpop of handmarionet. Een hand gaat in de marionet en bestuurt het hoofd en de mondbewegingen. Met je andere hand bestuur je de armen die aan een stokje vast zitten. Er bestaat ook een draadmarionet. Dit is een pop die bestuurd wordt door touwtjes aan de armen, benen en het hoofd. Deze draadjes zitten weer vast aan een kruisstok. Zo kan je de pop echt laten bewegen.
Opdracht
Maak van twee wc-rolletjes, touw, strijkkraaltjes, gewone kraaltjes en wiebeloogjes een marionet-paardje. Het paardje versier je met stukjes papier, een staartje en wiebeloogjes. De gehele beschrijving vind je in het cadeau-pakket.
Vraag je wel even hulp bij het prikken van de gaatjes in de wc-rolletjes? Je zou in plaats van wc rolletjes ook een keukenrol kunnen gebruiken.
Nodig
Een stopnaald, 2 meter touw, strijkkraaltjes en grotere kralen, wiebeloogjes, lijmstift, rietje en een klein stukje touw om een staartje te maken. Dit vind je in het cadeau-pakket. Lege wc rolletjes of keukenrol.
Als je wil kun je het paardje versieren met papier uit een tijdschrift of inpakpapier. Met dit papier kun je ook oortjes maken.







Onmogelijke driehoek van Escher
Over de kunstenaar
M.C. Escher (1898-1972) was een Nederlandse grafische kunstenaar. In zijn werk speelde hij vaak met wiskundige principes. Hij signeerde zijn werk met M.C.E. Zijn werk is bekend om de onmogelijke constructies, studies van oneindigheid en in elkaar passende meetkundige patronen. Deze patronen veranderen geleidelijk in andere patronen.
Opdracht
We gaan een onmogelijke driehoek van Escher tekenen. Deze tekening wordt een optische illusie. Dat betekent dat je brein een truc met je uithaalt met je hersenen. Het lijkt heel moeilijk, maar als je de instructiestapjes goed volgt gaat het zeker lukken. Let op: hoe netter je werkt, hoe beter het resultaat wordt.
Nodig
Potlood, geodriehoek, tekenpapier, gum, fineliner uit het cadeau-pakket.







Maak een Plint kunstwerk van het gedicht van Larissa Verhoeff
Over de kunstenaar
Larissa Verhoeff is stadsdichter van Ede, columnist, auteur, Grote Roze Woordenfee en mooie woordenpromotor. Ze woont in Bennekom en werkt elk jaar mee aan het Kunstfestival voor Kinderen.
Opdracht
Versier het gedicht ‘Gekke zomer- met een knipoog’ van Larissa Verhoef en maak er een Plint kunstwerk van. Alle informatie staat in de bijbehorende lesbrief.
Nodig
Het gedicht ‘Gekke zomer- met een knipoog’, wasco en stift uit het cadeau-pakket. Eventueel tijdschriften, folders, kleurpotloden, stiften etc.







Collage, Kunst waar muziek in zit
Over de kunstenaar
Er zijn heel veel kunstenaars die collages maken. Collage werd erkend als kunstvorm in de negentiende eeuw en inspireert nog steeds kunstenaars over de hele wereld. Collage kunstenaars knippen afbeeldingen uit en plaatsen ze in een andere afbeelding. Zo ontstaan er kunstzinnige collages met veel tegenstijdigheden.
Opdracht
Knip uit een tijdschrift of folder verschillende plaatjes en plak deze op het muziekpapier. Je kunt er ook bij tekenen of teksten schrijven. Het muziekpapier wordt dus jouw achtergrond van je eigen kunstzinnige collage!
Nodig
Muziekpapier en lijmstift uit het cadeau-pakket. Een tijdschrift of folder en een schaar.







Maak jouw eigen Keith Haring
Over de kunstenaar
Keith Haring (1958-1990) was een Amerikaanse kunstenaar. Zijn vader was striptekenaar en Keith begon zelf ook al op jonge leeftijd met tekenen. Hij haalde zijn inspiratie uit het dagelijks leven maar ook uit de kunst van de oude Egyptenaren en Azteken. Zijn cartoonachtige tekeningen en schilderingen, vaak gezet met dikke lijnen en opgevuld met vrolijke kleuren, maakten hem wereldberoemd. Keith Haring wordt wel een graffiti- of pop-art kunstenaar genoemd. Pop-art betekent populaire kunst. Kunst die voor iedereen bereikbaar en goedkoop te reproduceren is.
Opdracht
Bij deze workshop horen verschillende opdrachten.
Teken een Keith Haring figuurtje
Teken verschillende figuurtjes en maak er met splitpennen beweegbare figuurtjes van
Teken je vriendje levensgroot als een Keith Haring figuur.
Nodig
Wit papier, behangpapier, splitpennen, potlood/stift uit het cadeau-pakket. Schaar, dikke stift.







Zwerfbericht, geïnsoireerd op Happy Little Moment
Over de kunstenaar
Ken je dat, kleine Geluks-momentjes? Omdat iemand iets aardigs tegen je zegt, zegt dat je er leuk uit ziet of zegt dat je iets heel goed hebt gedaan? Hoe leuk is het om elkaar, onverwacht, van dit soort Geluks-momentjes te bezorgen? Anne Sophie Oudman is een kunstenaar die het heel erg leuk vindt om kleine berichtjes te maken om mensen te verrassen en blij te maken. Mensen die ze kent maar ook onbekenden. Zo maakt ze kleine kaartjes en verstopt die op onverwachte plekken zoals bijvoorbeeld in de trein, in een restaurant of in een supermarkt. Ze heeft daar haar beroep van gemaakt met Happy Little Moment.
Opdracht
In jouw cadeau-pakket zitten twee kaartjes, zwerfberichtjes. Op deze kaartjes kan je iets moois tekenen, iets liefs schrijven, iets bedenken waar iemand anders blij van wordt. Daarna laat je het kaartje ‘zwerven’. Je verstopt het op een plek waar iemand anders het kan vinden. Bijvoorbeeld in de brievenbus bij de buurvrouw die vaak alleen is of in een bibliotheekboek. Misschien in mama’s tas als ze naar haar werk gaat of in de jaszak van opa. In deze tijd zijn lieve woordjes en woorden van steun superfijn en belangrijk. Dus ga er op uit en laat je berichtje zwerven. Op het kaartje staat een emailadres waar mensen kunnen aangeven dat ze vinder zijn van jouw kaartje, dus dan weet je ook wie je blij hebt gemaakt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat een zwerfbericht zwerfafval wordt, dus niet zomaar op straat laten slingeren!
Nodig
Zwerfbericht uit cadeau-pakket, stiften, potloden en pennen. Kortom, alles wat je kan gebruiken om een mooi kaartje te maken!







Een bouwwerk van Ernesto Neto
Over de kunstenaar
Ernesto Neto (1964) is geboren in Brazilië. Hij maakt beelden in amorfe vormen. Dat is een heel mooi woord voor beelden zonder structuur. Hij maakt vooral grote dingen (installaties), je kunt er vaak in zitten of doorheen lopen.
Opdracht
Maak van vijf ronde bierviltjes een beeld. In de viltjes moet je met een schaar een smalle inkeping maken. Vraag eventueel hulp aan je ouders bij het inknippen van de viltjes. Versier de viltjes op je eigen manier. Om de losse onderdelen een echte mini-installatie te laten worden, schuif je de viltjes in elkaar. Nu heb je een amorfe vorm gemaakt zoals Ernesto Neto.
Nodig
5 Ronde bierviltjes uit het cadeau-pakket en stiften, wasco, kleurpotloden, stukjes papier uit tijdschriften of folders om viltjes mee te versieren.







Toppunt van verbeelding: beleef de zomervakantie in Bennekom door de ogen van je badeend!
Over de kunstenaar
David Harpe heeft een grote collectie lego-poppetjes en houdt van fotograferen. Hij woont in Arnhem en heeft er een kunst van gemaakt om elke dag een foto te maken van een lego-poppetje in een bijzondere of gekke situatie. Net alsof het lego-poppetje allerlei avonturen beleeft in de stad. Door de foto’s laat hij zijn omgeving zien op een hele andere manier dan je normaal op foto’s zou zien. Zijn doel? Jou een glimlach bezorgen met zijn foto’s!
Opdracht
Verzin avonturen die jouw badeend in de vakantie kan gaan beleven. Gaat jouw badeend op bezoek bij je vriendjes om hun badeendjes te ontmoeten, gaat jouw badeend iemand een bloemetje brengen, ontmoet hij vreemde vogels en rare snuiters? Leg de ontmoetingen van jouw badeend vast met een foto.
Heb je zelf een mobieltje, dan kan je het zelf doen. Heb je geen mobieltje, vraag dan de hulp van je ouders of je broer of zus of ouder vriendje. Ik ben heel benieuwd naar de resultaten! Stuur jouw foto’s naar dekunstfactorij@gmail.com, facebookpagina kunstfestival voor kinderen of #kunstfestivalvoorkinderen
Nodig
Badeend uit het cadeau-pakket, mobiel of fototoestel.







Rare kiek of Bavelaartje, maak een kijkkast van de verpakkingsdoos
Over de kunstenaar
Rarekiek of een Bavelaartje?
Een rarekiek is een kijkkastje met een rond gaatje, waarin zich vergrootglazen bevinden. Eigenlijk een soort kijkdoos. In de Middeleeuwen kon men op kermissen tegen betaling kijken in zo’n rarekiek. Hierin zag je in het klein een veldslag of een beroemd persoon. Een Bavelaartje is een kijkkastje waarin een voorstelling van een landschap, van schepen of een huiskamer te zien is. Deze voorstelling noemt men ook wel een diorama. De naam Bavelaartje komt van de maker Cornelis Bavelaar zijn vader Cornelis Bavelaar Senior en zijn zoon Johanus Fransiscus Bavelaar. Zij waren timmermannen en kunstenaars en maakte deze kijkkastjes rond 1800.
Opdracht
Maak van de doos van het cadeau-pakket een Bavelaartje. Zet de doos op zijn kant en zet het deksel open of snijd deze eraf. In de doos maak je een spannend schouwspel (diorama) met plaatjes, doppen, stokjes, klein speelgoed e.d.
Nodig
Doos van het cadeau-pakket of een oude schoenendoos.
Lijmstift, tijdschriften, folder, restjes behang, speelgoedjes, doppen, etc. etc.







Kunstfestival voor Kinderen Thuis-Editie Expositie
Over de kunstenaar
Jij!
Opdracht
Hopelijk ga je met verschillende opdrachten uit het Thuis-Editie Cadeau-Pakket mooie kunstwerken maken. En het zou heel leuk zijn als je jouw kunstwerken gaat exposeren. Dat kan heel eenvoudig voor je eigen ramen. Om te laten zien dat je meedoet aan de Thuis-Editie Expositie kan je de tekst Kunstfestival voor Kinderen Thuis-Editie Expositie voor je raam hangen bij de kunstwerken. Dan ziet iedereen wat jij voor moois hebt gemaakt en maken we samen van Bennekom één grote Thuis-Editie Expositie!
Als je het leuk vindt mag je jouw werken ook exposeren voor de ramen van de winkel in de Dorpsstraat, tussen de Plus en de Kwalitaria. Bel dan even 0653923599 en dan gaan we dat regelen!!
Nodig
Het vel Kunstfestival voor Kinderen Thuis-Editie Expositie uit het cadeau-pakket en stiften, kleurpotloden of verf.






