Leon Keer
Over de kunstenaar
Er zijn in de wereld op dit moment een stuk of 20 goede 3D-straatkunst tekenaars. Leon Keer (Utrecht, 1980) staat boven aan die lijst. Een straatkunstenaar is iemand die zijn tekeningen letterlijk op straat maakt, je hoeft er niet voor naar een museum. Leon Keer maakt anamorfe straatkunst. Een anamorfose is een vertekende afbeelding, die er slechts gezien vanuit een bepaalde hoek of onder bepaalde optische voorwaarden realistisch uit ziet.
De 3d-straatschilderijen zijn tijdelijk maar de beelden worden over de hele wereld gedeeld via social media. Keer zegt hierover: ‘Elke street-art tekening is uniek en hoort bij de straat en haar bewoners, het feit dat deze kunstvorm tijdelijk is versterkt het bestaan”. Als je meer wilt weten: Er is een leuke Klokhuis Masterclass van Leon Keer over 3D straattekenen.
Opdracht
We gaan een anamorfe tekening á la Leon Keer maken. Deze tekening wordt een optische illusie. Dat betekent dat je brein een truc uithaalt met je hersenen. Dat lijkt heel moeilijk maar als je de instructiestapjes goed volgt gaat het zeker lukken. Als het op papier al goed lukt, kun je het ook eens op straat proberen.
Nodig
Tekenpapier, potlood, gum, stift uit cadeau-pakket.
Als je buiten aan de gang wilt heb je stoepkrijt nodig.







Collageportret, geïnspireerd op Picasso
Over de kunstenaar
Pablo Picasso (1881-1973) was (en is nog steeds)een van de bekendste Spaanse kunstenaars. Het was een veelzijdig man. Zo maakte hij grafisch werk, tekeningen, schilderijen, beelden, sieraden en collages. Picasso was een productief man en heeft bijna zijn hele leven kunst gemaakt. Deze opdracht is geïnspireerd op zijn Surrealistische portretten.
Opdracht
Knip uit het knipvel met monden en ogen enkele afbeeldingen uit en plak deze op willekeurige plek op je papier. Maak deze Surrealistische afbeelding af met wasco, potlood of stift.
Nodig
Een vel wit papier, het knipvel met ogen, monden e.d., wasco, pen, stift en lijmstift uit het cadeau-pakket. Pennen, stiften, schaar van thuis.







Needle Tower van Kenneth Nelson
Over de kunstenaar
De sculpturen van Kenneth Snelson (1927-2016) doen denken aan bruggen, hijskranen en electriciteits-masten. Het zijn ordeningen van elementen in de ruimte. Snelson is gefascineerd door universele geometrische principes. Met de precisie van een wetenschapper probeert hij dieper inzicht te krijgen in de manier waarop ook de natuur structuren bouwt. Hij ontwikkelde het principe van ‘tensegrity’: een uitgebalanceerd evenwicht van duwende en trekkende krachten.
Zijn Needle tower, gemaakt in 1968, is een slanke, flexibele toren die in het oneindige lijkt te verdwijnen. De toren is opgebouwd uit staalkabels en aluminium staven, die naar boven toe steeds kleiner en smaller worden en de indruk geven te zweven. Recht van onderen bekeken vormt de constructie een stervormig web. Dit kunstwerk staat in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum in Otterlo.
Opdracht
Maak met saté-prikkers een brug of kunstconstructie.
Nodig
Saté-prikkers en loom-elastiekjes uit het cadeau-pakket.







Vakantiedromen van het Bennekomse boertje…
Over de kunstenaar
In de Dorpsstraat in Bennekom staat sinds 1993 een bronzen beeld van een Bennekoms boertje, genaamd Aart van Bennekom. Het beeld is een cadeau van de Rotaryclub Bennekom. Het is gemaakt door beeldhouwer Adri de Waard, (1923-2011), zelf lid van deze Rotary. Het Bennekomse boertje is een herinnering aan de tram Bello die tussen 1882 en 1968 door Bennekom reed.
Opdracht
Het Bennekomse boertje staat al jaren te wachten op de tram. Kennelijk is hij onderweg ergens naar toe. Maar waar zou het Bennekomse boertje naar toe willen? Verzin de ideale vakantiebestemming voor het Bennekomse boertje! Neem de kopie van het Bennekomse boertje en teken voor hem een mooie omgeving. Op het strand, in de stad, in een bos of een fantasie-omgeving, wat jij leuk vindt!
Nodig
Kleurkopie van het Bennekomse boertje uit de cadeau-pakket, kleurpotloden, stiften of verf.







Klankgedicht, geïnspireerd op Jan Hanlo
Over de kunstenaar
Jan Hanlo (1912 –1969) was een Nederlandse dichter en schrijver.
Hij maakte onderstaand klankgedicht.
Een klankgedicht is een gedicht waarbij er eigenlijk geen betekenis is. Alleen de klank speelt een rol. Het klankgedicht wordt wel als de meest extreme vorm van de atonale poëzie beschouwd.
Een bekend Nederlandstalig (althans door een Nederlandse dichter geschreven) gedicht is De mus van Jan Hanlo.
De mus
Tjielp tjielp – tjielp tjielp tjielp
tjielp tjielp tjielp – tjielp tjielp
tjielp tjielp tjielp tjielp tjielp tjielp
tjielp tjielp tjielp
Tjielp
etc.
Opdracht
Bekijk het filmpje “Poëzie in de klas” Klankgedicht en maak zelf een klankgedicht.
Het filmpje staat onder alle opdrachten.
Nodig
Inspiratie en een leeg velletje papier. Wees creatief.







Zwerfbericht, geïnspireerd op Happy Little Moment
Over de kunstenaar
Ken je dat, kleine Geluks-momentjes? Omdat iemand iets aardigs tegen je zegt, zegt dat je er leuk uit ziet of zegt dat je iets heel goed hebt gedaan? Hoe leuk is het om elkaar, onverwacht, van dit soort Geluks-momentjes te bezorgen? Anne Sophie Oudman is een kunstenaar die het heel erg leuk vindt om kleine berichtjes te maken om mensen te verrassen en blij te maken. Mensen die ze kent maar ook onbekenden. Zo maakt ze kleine kaartjes en verstopt die op onverwachte plekken zoals bijvoorbeeld in de trein, in een restaurant of in een supermarkt. Ze heeft daar haar beroep van gemaakt met Happy Little Moment.
Opdracht
In jouw cadeau-pakket zitten twee kaartjes, zwerfberichtjes. Op deze kaartjes kan je iets moois tekenen, iets liefs schrijven, iets bedenken waar iemand anders blij van wordt. Daarna laat je het kaartje ‘zwerven’. Je verstopt het op een plek waar iemand anders het kan vinden. Bijvoorbeeld in de brievenbus bij de buurvrouw die vaak alleen is of in een bibliotheekboek. Misschien in mama’s tas als ze naar haar werk gaat of in de jaszak van opa. In deze tijd zijn lieve woordjes en woorden van steun superfijn en belangrijk. Dus ga er op uit en laat je berichtje zwerven. Op het kaartje staat een emailadres waar mensen kunnen aangeven dat ze vinder zijn van jouw kaartje, dus dan weet je ook wie je blij hebt gemaakt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat een zwerfbericht zwerfafval wordt dus niet zomaar op straat laten slingeren!
Nodig
Zwerfbericht uit cadeau-pakket, stiften, potloden en pennen. Kortom, alles wat je kan gebruiken om een mooi kaartje te maken!







Maak een House of Cards, geïnspireerd op Ray & Charles Eames
Over de kunstenaar
Ray (1912-1988) en Charles (1907-1978) Eames.
Ray en Charles Eames zijn een bekend ontwerpers-echtpaar uit Amerika. Samen leverden zij een grote bijdragen aan de moderne architectuur en meubilair. Verder werkte het duo op het gebied van industriële en grafische vormgeving, beeldende kunst en film. Eén van hun bekendste ontwerpen? De beroemde Eames Lounge-chair, een absolute design-klassieker. Samen hebben zij ook speelgoed ontworpen. Zo ook dit ontwerp van House of Cards, wat je misschien kent van de serie op tv. Een ‘kaartenhuis’ is een niet al te stevige constructie en er is ook een spreekwoord van: instorten als een kaartenhuis. Dat betekent dat iets ploteling en snel in elkaar stort en er niets meer van overblijft.
Charles en Ray Eames ontwierpen het House of Cards in 1952. De kaarten, elk voorzien van 6 gleuven, maken de meest onwaarschijnlijke constructies mogelijk. Je verbeelding is de grens. Maar wat de kaarten aantrekkelijk maakt, zijn ongetwijfeld de afbeeldingen die op de kaarten geprint zijn. Dit zijn close-ups van gewone voorwerpen en vertegenwoordigen wat de Eames beschouwden als “good stuff”: huiselijke en nostalgische objecten uit de dieren-, plantaardige- en minerale wereld.
Opdracht
Maak van de vierkante bierviltjes een kaartenhuis. Maak met een schaar zes inkepingen in het viltje. Dit doe je door het viltje voorzichtig in te knippen en een inkeping van ongeveer 1 millimeter te maken. Hierdoor kan je de viltjes in elkaar schuiven. Versier de viltjes door te tekenen, kleuren of afbeeldingen op te plakken uit tijdschrift of folder.
Nodig
5 Vierkante bierviltjes en lijmstift uit cadeau-pakket. Afbeeldingen uit tijdschrift of folder, stiften en schaar.







Bijzondere dieren op realistische wijze natekenen
Over de kunstenaar
Met deze lesbrief kun je leren hoe je op realistische wijze dieren kunt tekenen. Het leuke van natekenen is dat je daardoor veel beter gaat kijken hoe zo’n dier nu eigenlijk precies in elkaar zit.
Opdracht
Ga op Google op zoek naar een dier dat jij heel bijzonder vindt en print de foto 2 x uit op A4 formaat: 1 keer in kleur en 1 x in zwart wit.
Je mag ieder dier kiezen wat je maar wilt, maar misschien vind je het leuk om eens een bijzonder echt bestaand dier te zoeken. Dieren die leuk zijn om na te tekenen zijn bijvoorbeeld: pangolin, miereneter, kameleon, neusaap en armadillo.
Nodig
Vel dik tekenpapier, vel papier, gum, potloden Hb en 3b uit cadeau-pakket.
Voorbeeldfoto’s om te downloaden: kies een foto met een hoge resolutie.







Veelvlakken van Archimedes
Over de kunstenaar
Archimedes leefde van 287 tot 212 voor Christus. Hij woonde op het eiland Sicilië, net ten zuiden van Italië. Archimedes was een erg intelligente man. Naast allerlei machines bedacht hij ook wetenschappelijke theorieën en deed natuurkundige ontdekkingen. Een voorbeeld hiervan is de bekende Wet van Archimedes die te maken heeft met de verplaatsing van water. De wet ontdekte en bedacht de uitvinder in bad!
Archimedes was een Oud-Grieks wiskundige, natuurkundige, ingenieur, uitvinder en sterrenkundige. Hij wordt beschouwd als één van de grootste wiskundigen allertijden.
Opdracht
We gaan veelvlakken maken die ook wel platonische lichamen worden genoemd. Het zijn geometrische vormen die door Archimedes zijn uitgewerkt en berekend. De kubus kent iedereen. Dit is een voorbeeld van een regelmatig veelvlak. Er zijn vijf regelmatige (platonische) veelvlakken en dertien half-regelmatige veelvlakken, ook wel Archimedische veelvlakken genoemd.
Nodig
Vellen platonische veelvlakken en loom elastiekjes uit het cadeau-pakket. Schaar en stiften om veelvlakken mee te versieren.







Avonturen met Playmobile, geïnspireerd op Bricks of Arnhem
Over de kunstenaar
David Harpe (1976) heeft een grote collectie lego-poppetjes en houdt van fotograferen. Hij woont in Arnhem en heeft er een kunst van gemaakt om elke dag een foto te maken van een lego-poppetje in een bijzondere of gekke situatie. Net alsof het lego-poppetje allerlei avonturen beleeft in de stad. Door de foto’s laat hij zijn omgeving zien op een hele andere manier dan je normaal op foto’s zou zien. Zijn doel? Jou een glimlach bezorgen met zijn foto’s!
Opdracht
Verzin avonturen die jouw playmobile-poppetje in de vakantie kan gaan beleven. Gaat jouw playmobile-poppetje op jacht met een draak? Op bezoek bij je vriendjes om hun playmobile-poppetje te ontmoeten? Gaat jouw playmobile-poppetje het record paalzitten verbeteren of gaat hij op zoek naar oude tempels in de tuin? Leg de ontmoetingen van jouw playmobile-poppetje vast met een foto.
Heb je zelf een mobieltje, dan kan je het zelf doen. Heb je geen mobieltje, vraag dan de hulp van je ouders of je broer of zus of ouder vriendje. Ik ben heel benieuwd naar de resultaten! Stuur jouw foto’s naar dekunstfactorij@gmail.com, facebookpagina kunstfestival voor kinderen of #kunstfestival voorkinderen
Nodig
Playmobile-poppetje uit het cadeau-pakket, mobiel of fototoestel, plakbuddy’s om attributen vast te plakken.







Maak een Plint kunstwerk van het gedicht van Larissa Verhoeff
Over de kunstenaar
Larissa Verhoeff is stadsdichter van Ede, columnist, auteur,
grote roze woordenfee en mooie woordenpromotor. Ze woont in Bennekom en werkt elk jaar mee aan het Kunstfestival voor Kinderen.
Opdracht
Versier het gedicht ‘Gekke zomer- met een knipoog’ van Larissa Verhoef en maak er een Plint kunstwerk van. Alle informatie staat in de bijbehorende lesbrief.
Nodig
Het gedicht ‘Gekke zomer- met een knipoog’, wasco en stift uit het cadeau-pakket. Eventueel tijdschriften, folders, kleurpotloden, stiften etc.







Over de kunstenaar
Jij!
Opdracht
Hopelijk ga je met verschillende opdrachten uit het Thuis-Editie Cadeau-Pakket mooie kunstwerken maken. En het zou heel leuk zijn als je jouw kunstwerken gaat exposeren. Dat kan heel eenvoudig voor je eigen ramen. Om te laten zien dat je meedoet aan de Thuis-Editie Expositie kan je de tekst Kunstfestival voor Kinderen Thuis-Editie Expositie voor je raam hangen bij de kunstwerken. Dan ziet iedereen wat jij voor moois hebt gemaakt en maken we samen van Bennekom één grote Thuis-Editie Expositie!
Als je het leuk vindt mag je jouw werken ook exposeren voor de ramen van de winkel in de Dorpsstraat, tussen de Plus en de Kwalitaria. Bel dan even 0653923599 en dan gaan we dat regelen!!
Nodig
Het vel Kunstfestival voor Kinderen Thuis-Editie Expositie uit het cadeau-pakket en stiften, kleurpotloden of verf.






